Tentoonstelling Delftse Doorkijkers

Tentoonstelling Delftse Doorkijkers

Doorkijkers bij DOK In juli en augustus 2022 is er een tentoonstelling over de Delftse doorkijkers in DOK. Doorkijkers zijn mensen die verder kijken dan hun eigen wereld, vrijwilligers die iets over hebben voor een ander of voor de buurt. De expositie toont 32 portretten van allerlei verschillende vrijwilligers, verbonden door een kunstwerk.

De naam ‘doorkijker’ is ingegeven door een bekend schilderij van de Delftse schilder Pieter de Hooch, een tijdgenoot van Vermeer. De Delftse kunstenaar Sascha van Eijk maakte een kunstwerk geïnspireerd op het schilderij van De Hooch. In Delft op Zondag verscheen elke maand een artikel over een doorkijker. De vrijwilliger kreeg het kunstwerk een maand ter beschikking als blijk van waardering. De ene vrijwilliger gaf het kunstwerk door aan de volgende die werd geïnterviewd. Kern van de tentoonstelling zijn de foto’s van de overhandiging van het kunstwerk op een voor die personen kenmerkende plek in de stad.

Doorkijkers is een project van Platform Delftse Bruggen. Een digitaal magazine over de doorkijkers, opinieartikelen met de belangrijkste lessen van de doorkijkers, achtergrondinformatie en portretten van alle afzonderlijke doorkijkers is te vinden op de website bit.ly/doorkijkers.