Loop binnen voor gratis menstruatieproducten

Loop binnen voor gratis menstruatieproducten

Maandverband of tampons nodig maar geen geld? Haal het gratis in OPEN! Je kunt gewoon binnenlopen en zelf pakken wat je nodig hebt uit de speciaal ingerichte kastjes.

Vanaf nu is OPEN een MUP (Menstruatie Producten Uitgiftenpunt). Hier kun je vanaf nu gewoon binnenlopen (in het centrum zelfs tot 23 uur 's avonds!) en zelf pakken wat je nodig hebt uit de speciaal ingerichte kastjes. Bij DOK in OPEN vind je de producten op de begane grond, in de kast waar ook de tijdschriften staan (achter de lange, hoge tafel in het horeca-gedeelte).

Het initiatief hiervoor is genomen door Ginny, de eigenaresse van Kinki Kappers Delft. Zij, en een aantal andere ondernemers bespraken menstruatieproducten eigenlijk gratis te verkrijgen zouden moeten zijn voor vrouwen die dit niet zelf kunnen betalen. Want 1 op de 10 vrouwen en meisjes in Nederland hebben simpelweg niet genoeg geld om iedere maand tampons of maandverband te kopen.

Uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten
Daar moet - in elk geval in Delft - een einde aan komen. Samen met de gemeente Delft bedacht Ginny de ideale locatie voor een uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten: OPEN Delft aan het Vesteplein. Ze haalde €500 op bij Delftse ondernemers en kon zo het MUP in OPEN opstarten.

Via de uitgiftepunten worden maandverband en tampons verstrekt aan jonge meiden en vrouwen. De menstruatieproducten voor de Delftse MUP's worden geleverd door het Armoedefonds. 'Hygiëne moet geen luxe zijn' zegt woordvoerder Penny van Laarhoven van het Armoedefonds. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld.